127.0.0.1 yani localhost nedir? Dinamik IP nedir? Statik IP Nedir? bu makalemde bu terimlerin ne olduğundan bahsedeceğim.
IP Adresi Nedir?
(İngilizce: Internet Protocol Address), interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres.
İnternet'e bağlanan her bilgisayara, İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından bir IP adresi atanır ve internetteki diğer bilgisayarlar bu bilgisayara verilen bu adres ile ulaşırlar. IP adresine sahip iki farklı cihaz aynı yerel ağda olmasa dahi, yönlendiriciler vasıtası ile birbirleri ile iletişim kurabilirler.
IP adresleri şu anda yaygın kullanımda olan IPv4 için 32 bit boyunda olup, noktalarla ayrılmış 4 adet 8 bitlik sayıyla gösterilirler. Örneğin: 192.167.10.5
Bir internet sayfası sunucusuna, ağ tarayıcısı IP adresi yazarak da bağlanılabilir; ancak bu rakamları yazmak pratik olmadığından IP adresine karşılık gelen bir alan adı sistemi kullanılmaktadır. İnternet Servis Sağlayıcıları'nda bulunan Alan Adı Sunucuları'ndan (DNS -Domain Name System) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini eşler ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. İnternet'te trafik başlıca IP adreslerince sağlanmaktadır.
localhost yani 127.0.0.1 o anda kullanılan bilgisayarı veya sahip olduğu ip adresini belirtir. Uzaktaki bir bilgisayar ile yapılan iletişimi, o an kullanılan bilgisayar ile yapılması gerektiği her durumda bu adres kullanılır. Aynı sistem üzerinde hem sunucu hem de istemci programı varsa (mesela web sunucusunu test etmek), adres satırına 127.0.0.0/8, örneğin http://127.0.0.1/ veya http://localhost/ biçiminde URL kullanılabilir.
Bir multiplayer oyunu sunucu olarak çalışan bilgisayarda oynamak için bu ip adresi kullanılır.
Bilgisayarın kendisine TCP/IP üzerinden erişmesini sağlamak için, loopback aygıtı adı verilen sanal bir ağ kartı oluşturularak, giden veriler bu adrese yönlendirilir.
Statik ve Dinamik IP Adresi Nedir?
IP ("aypi" okunur) numarası, internete bağlanan her bilgisayara sistem tarafından verilen bir ayırdedici numara, yani bir tür "adres"tir. IP numarası sayesinde bilgisayarlar internette diğer bilgisayarlarla veri alışverişi yapar. Yani bilgisayarınızın IP numarası sayesinde, herhangi bir web sitesindeki bilgiler sizin bilgisayarınıza kadar ulaşır.
Ancak IP numarası sayısı sonsuz değildir; bir protokol çerçevesinde sınırlı sayıda IP numarası vardır. Tüm bilgisayarlar internete sürekli bağlı kalmadığı için de, dial-up ve ADSL servis sağlayıcıları, internete bağlı kaldığınız sürece sizin bilgisayarınıza atanacak bir IP numarası verebilir, ve internet bağlantınız kesildiğinde de bu numarayı başka bir bilgisayara atayabilirler.
Eğer IP numaranızın sabit olmasını, hiç değişmemesini isterseniz, sağlayıcınızdan bir Statik IP talebinde bulunabilirsiniz. Böylece internetten çıkıp geri girdiğinizde size yine aynı IP numarası verilir, ve bu numara servis sağlayıcı tarafından başka bir bağlantıya atanmaz. Unutulmaması gereken nokta ise, eğer aynı ADSL bağlantısını birden çok bilgisayarla kullanıyorsanız, IP numarasının bilgisayara değil, bağlantıyı yapan modeme atandığıdır. Yani sağlayıcı her bir bilgisayara ayrı IP vermez; bağlantıyı yaptığınız modeme tek bir IP verir. Derlemedir.