Web sitelerine erişmek için kullandığımız programlara tarayıcı (browser) diyoruz. Peki farklı isim ve görüntülerde bir çok internet tarayıcı programı var. Bunlardan hangisi daha hızlı?
Son zamanlarda bilgisayar kullanıcısı tanıdıklarım hangi internet tarayıcı yazılımın daha hızlı ve daha güvenli olduğunu soruyor oldular.
Bu konunun cevabı bence tarayıcıyı kullanım amacına ve kullanıcısına göre değiştiğini düşünmekteyim. Ayrıca erişmeye çalıştığınız web sitenin yükü haliyle internet bağlantı hızınız da tarayıcıların hızını etkilemektedir. Şimdi kafanıza takılan bazı soruları cevaplayalım
İnternetim çok hızlı fakat siteler yavaş açılıyor
Soru her nekadar saçma gibi görünsede (madem internet hızlı nasıl yavaş açılır) aslında internetin hızlı olması girdiğiniz internet sitesinin yayın hızı ile doğru orantılı. Örnekleyecek olursak; 16 Mbps bağlantı hızınız var. İnternetteki hızınız tartışılmaz gibi görünebilir. Fakat yayın veren sunucu size aynı oranda destek vermiyorsa internetiniz hızlı değildir. Ülkemizde bir çok sunucu hizmeti veren firmalar 100Mbps bağlantı hızı ile çalışıyor. Fakat bazı firmalar aynı hattı birden fazla sunucuya bölüyorlar. Haliyle sunucu başına düşen bağlantı hızıda düşmüş oluyor. Yani ben size 1mbps ile download hakkı veiryorsam siz benim sağladığım sitede 16Mbps ile gezinemezsiniz.
Tarayıcı Sürekli Kasılıyor
Web tarayıcınızın kasılma sebebi bilgisayarınızın donanımsal olarak iyi durumda olmadığına bağlı olsa da tarayıcınızda görünen veya arkaplanda çalışan eklentiler yüzünden de yavaş çalışıyor olabilir. Hatta sürekli çökebilir. Tarayıcınıza bilmediğiniz eklentileri yüklemeyiniz.
Bazen program kurarken bazı eklentiler otomatik olarak bütün tarayıcılarınıza yerleşir. Giriş sayfanızda reklam içeren bir çok web sitesi otomatik açılır veya gezindiğiniz siterin belirli bölgelerinde sürekli istenmeyen reklamar görüntülenebilir. Bu durumda bir çok anti virüs programı tarayıcı temizliği desteği veriyor. Bilgisayarınızı bozmamak adına böyle durumlarda uzman birinden yardım alabilirsiniz.
İnternet bağlantısı aldığım şirket 8Mbps Download, 1Mbps Upload veriyor fakat yine 700Kbps ile indirme yapabilyorum
Şöyleki; internet sağlayıcı şirketler her ne kadar yüksek hızda download verdiklerini söyleselerde modeminizde girdiğinizde şöyle bir ibare göreceksiniz.
Download : 7845 / 748 Kbps
Upload : 1024 / 245 Kbps
bu durum anlatıyorki her ne kadar 8 Mbps download hattınız olsada saniyede ancak 748 Kbps veri indirebilirsiniz :D Aynı anda 10 download yaptığınız zaman felçsiniz :D
15 gün hızlı 15 gün yavaş bağlantım var.
İnternet sağlayıcı şirketler ADİL KULLANIM KOTASI adında bir sınırlama vermektedir. Adil kullanım kotanız örneğin aylık 50 GB veri transferi kotasına ulaştığınızda internet hızınız 1 Mbps'te kadar düşmekte. Bir sonraki sıfırlama gününe kadar böyle gidecek. Bu durum sadece Türkiye için geçerli değil. Diğer ülkelerde de adil kullanım kotası bulunmaktadır.
Devam edecek...